Arçelik güçlü Ar-Ge’si ve toplumsal fayda bilinciyle günün koşullarına uygun dünya teknolojilerinin öncüsü durumunda. Arçelik’in Güney Afrika’da faaliyet gösteren şirketi Defy’in ürettiği ventilatör, Kraliyet Mühendislik Akademisi tarafından ‘Pandemi Hizmeti Özel Ödülü’ne layık görüldü.

 

İNGİLTERE’DE GELİŞTİRİLDİ, ARÇELİK DEFY İLE GÜNEY AFRİKA’DA ÜRETTİ

Open Ventilatör System Initiative tarafından İngiltere’de geliştirilen ve 115. yılını kutlayan Defy’ın KwaZulu-Natal’daki Jacobs fabrikasında üretilmeye başlanan ventilatör Afrika’da yoğun bakım servislerinde kullanılabilecek kalitedeki ilk solunum cihazı olma özelliğini de taşıyor. Ventilatör, COVID-19 virüsünün yanı sıra, pnömonik hastalıklar da dâhil, birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilecek. Cihaz, yerel Zulu ve Xhosa dillerinde ‘yaşam’ anlamına gelen “Impilo” adını taşıyor. Cihazın üretimi yerel ekonominin desteklenmesi açısından da anlamlı. Defy, ventilatörün üretiminde 17 yerel tedarikçi ile birlikte çalışıyor.

Arçelik, Sağlık Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde Biyosis, Baykar ve Aselsan iş birliği ile Türkiye’nin ilk yerli solunum cihazını üretti. Arçelik’in kâr amacı gütmeden Çerkezköy’deki Elektronik İşletmesi’nde ürettiği ventilatörler, ihtiyaç sahibi 18 ülkeye de gönderildi. Bu ülkeler arasında pandemiden ağır şekilde etkilenen Afrika ülkeleri Somali, Çad, Nijerya, Nijer ve Libya da bulunuyor.